Yüzme bilmeyenler arasında keşfedildi, sol eli olmayan Türkiye birincisi oldu.
gençlik ve SporSağlık Bakanlığı’nın başlattığı ‘Yüzme Kalmasın’ projesine ikiz kardeşiyle birlikte katılan Burdurlu 10 yaşındaki Yavuz Aktaş, Konya’da düzenlenen Paralimpik Ulusal Grup seçmelerinde 9-11 yaş kategorisinde birinci oldu. .
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Türkiye genelinde başlattığı ‘Yüzmek Yok’ projesi Burdur Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Burdur’da da uygulandı. Burdur Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün kapalı yüzme havuzunda gerçekleştirilen projeye vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
Yavuz Aktaş da bu projede yer almış ve SporKonya’da düzenlenen Paralimpik Ulusal Grup seçmelerinde 9-11 yaş kategorisinde Türkiye 1.’si olduğunu herkese kanıtladı.
Sol elle doğmayan ve sağ elini tam olarak kullanamayan Yavuz, çocukluğundan itibaren hiperaktif ve sosyal bir çocuk olarak büyümüştür. Fiziksel engeli onu yıldırmadı ve normal bir insan olarak hayatına devam etti. İkiz kardeşi ile birlikte yüzme öğrenmeye başlayan Yavuz, kardeşine göre yüzmeyi bir tutku haline getirerek kendisine büyük hedefler koyar. 5. sınıfa giden Yavuz, okul bittikten sonra haftanın 5 günü havuzda antrenman yapıyor ve hedefleri doğrultusunda kendini geliştirmeye devam ediyor.
Yavuz Aktaş: “Ay-yıldızlı bayrağı temsil etmek istiyorum”
Yavuz Aktaş, annesi Emine Hilal Aktaş’ın teşvikiyle yüzmeye başladığını, azmini öğretmenlerinin fark etmesi üzerine yarışmalara katıldığını ve bu başarıyı sık sık antrenman yaparak elde ettiğini belirtti. Öğretmenleriyle birlikte 3 ve 5 yıllık planlar yapan Yavuz, “3 yıllık planlarımızda A ve B barajını aşıp milli takıma giriyoruz, 5 yıllık planımız ise milli takım olarak Avrupa’ya gitmek. sporcumuzdur ve bayrağımızı ay ve yıldız ile temsil etmektedir.”
Ahmet Tunca Pet: “Yavuz’u Yüzme Bilmeyenler Bırakmasın” projesinden keşfettik
Yüzme Antrenörü Ahmet Tunca Pet, proje kapsamında Yavuz’u keşfettiklerini belirterek, “Yavuz Aktaş’ı ‘Kimse Yüzemez’ projesinden keşfettik. Şu anda üzerinde çalışıyoruz. 6 aylık bir çalışmamız oldu. Yavuz ile proje sonrası.Sonra hedef koyduk.Önce hedefimize ulaştık.Yavuz 50 metre serbestte kendi yaş grubu ve S8 seviyesinde Türkiye 1.’si oldu.Ayrıca 100 metre sırtüstü Türkiye 2.si oldu.Şimdi birlikte Yavuz ve ailesiyle birlikte hedefimiz önce barajları aşıp milli takıma geçmek sonra Avrupa’da ay-yıldızlı bayrağı Yavuz’u temsil etmek.Teknik direktör arkadaşlarımız ve İl Gençlik ve Spor Müdürümüz Orhan Kemerkaya ile beraberiz. , engellerin sporla aşıldığına inanıyor, tüm engelli vatandaşlarımızı havuza bekliyoruz.”
Pet, projeyle ilgili konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu projede Burdur’da 10 bin 200 vatandaşa hizmet verdik. Şu anda Burdur’da 80 lisanslı sporcumuz var. Ancak artık Yavuz gibi down sendromlu ve bedensel engelli sporcuları keşfetmeye başladık. Doğal olarak Yavuz bunun öncüsü oldu. . Aslında buradaki en büyük amacımız “Farkındalık yaratmak, onları evlerden çıkarmak, havuzlara, spor tesislerine dahil etmek, çevremize dahil etmek. Yavuz ile birlikte bunu başardık. Spor çılgınlığını bilmeyen herkesi bekliyoruz.”
Emine Hilal Aktaş: “Sporla bütün çılgınlıkların üstesinden gelebiliriz”
Yavuz Aktaş’ın annesi Emine Hilal Aktaş ve babası Mustafa Aktaş, “Yavuz’u ikiz kardeşiyle birlikte buraya kaydettik. Daha sonra öğretmenlerimiz Yavuz’un azmini ve özgüvenini fark ettiler. Yavuz’un hiperaktifliği ve yüzme sevgisi nedeniyle, 2018’i başardıklarını düşünüyoruz. Başarılar.Öğretmenlerimizin verdiği bilgiler ve eğitim programı çerçevesinde evde çalışıyoruz.Tüm engelli çocuklarımızı spora yönelmeleri için teşvik ediyoruz.”
“Yavuz ikiz kardeşinden daha aktif”
Anne Emine Hilal Aktaş da Yavuz’un çok hareketli olduğunu belirterek, “Yavuz engelli olmasına rağmen ikizine göre daha hareketli ve sosyal. İkiz kardeşinin bir engeli yok ama biraz daha sessiz ve vakit geçirmeyi seviyor. Bilgisayar başında daha çok vakit geçiriyor. Yavuz arkadaşlarıyla vakit geçiriyor. Vakit geçirmeyi ve spor yapmayı seviyor” dedi. – BURDUR