Anketler, İspanya’da erken genel seçimler öncesinde sağcı koalisyona işaret ediyor
İspanya’da 23 Temmuz’da yapılacak erken genel seçimler öncesi kamuoyu yoklamaları, son 3,5 yıldır iktidarda olan sol koalisyon hükümetini kaybedecek olan sağ koalisyon hükümetinin iktidara geleceğine işaret ediyor. ilk defa aşırı sağ
Ülkede yıl sonunda yapılması gereken genel seçimlere son hafta girildi, ancak Başbakan Pedro Sanchez’in lideri olduğu Sosyalist Personel Partisi’nin (PSOE) 2018’deki yenilgisinin ardından girildi. 28 Mayıs yerel seçimleri.
Son anketler bugün İspanya’da seçim yasası gereği yayınlanırken, Başbakanlığa bağlı Sosyolojik Araştırmalar Merkezi (CIS) dışındaki tüm anketler erken genel seçimin galibini sağcı Halk Partisi’nin (PP) gösterdiğini gösterdi. , şu anda ana muhalefet olan.
BDT ise hükümetin ana ortağı Sosyalist İşçi Partisi’nin (PSOE) PP’nin biraz önünde olduğunu iddia etti.
Anketler, PP’nin 1. parti olarak çıkacağını, ancak çoğunluğu korumak için gereken 176 sandalyeye ulaşamayacağını ve hükümeti kurmak için aşırı sağ Vox partisiyle koalisyon kurmak zorunda kalacağını gösteriyor.
Ocak 2020’de demokrasi tarihinin ilk koalisyon hükümeti, şu anda iktidarda olan PSOE ve aşırı solcu Unidas Podemos (UP) arasında oluşan İspanya’daki siyasi tablo, koalisyon hükümetinin 23’ten sonra kurulacağını gösteriyor. Temmuz.
Koalisyon hükümeti için iki farklı senaryo düşünülüyor.
Anketlerden biri, PP ve Vox’un bir koalisyon kurması gibi bir senaryo.
Seçim sandıktan farklı çıkarsa parlamento aritmetiğinde azınlıkta bulunan PSOE ve Sumar’ın (Unidas Podemos’a alternatif olarak sol partilerin oluşturduğu yeni bir ittifak) hükümeti kurması öngörülüyor, ayrılıkçı Bask ve Katalan siyasi partilerinin dış desteğiyle şimdi olduğu gibi.
İspanya’da aşırı sağ, Franco döneminden sonra ilk kez iktidara gelebilir
Beklendiği gibi, İspanya’da hükümet sol koalisyondan sağ koalisyona geçerse, bu, diktatör Francisco Franco’nun 2015’te ölümünden bu yana ilk kez aşırı sağcı bir siyasi partinin (Vox) iktidara gelmesi olacak. 20 Kasım 1975.
PP başkanı ve başbakan adayı Alberto Nunez Feijoo, Vox ile koalisyon kurmamak için sık sık seçim mitinglerinde PSOE’yi gensoru oylamasında çekimser kalmaya ve birinci parti olursa bir azınlık hükümeti olarak tek başına iktidara gelmeye davet ediyor. 23 Temmuz’da çıkıyor.
PSOE ise bu olasılığa kapılarını kapatıyor ve PP’nin Vox ile aynı ideolojide olduğunu savunuyor.
PP ve Vox, iktidara gelmeleri halinde sol koalisyon hükümetinin ötenazi, cinsel eşitlik ve kadına yönelik şiddetle mücadele, Demokratik Hafıza (Franco döneminin izleriyle uzlaşma, toplu mezarların açılması), emek reformu ve barınma sorunu.
Düzensiz göç ve İslam karşıtı politikalara sahip olan Vox, İspanya’nın 17 özerk idaresindeki hakları daha merkezi bir yapıyla sınırlandırmayı ve Bask Ülkesi ile Katalonya’da ayrılıkçı siyasi partileri yasaklamayı da vaat ediyor.
Bu arada, İtalya’da iktidarda olan aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri Partisi’nin lideri Başbakan Giorgia Meloni, bazı mitinglere canlı katılarak Vox’a net bir dayanak sağlıyor.
İspanya’da Aralık 2019 seçimlerinin ardından meclisteki mevcut dağılım şu şekilde: PSOE 120, PP 88, Vox 52, Unidas Podemos 33, diğer siyasi partiler 57.
Anketlerin ortalamasına göre varsayılan sonuç: PP (129-140), PSOE (106-113), Vox (35-40), Sumar (Unidas Podemos’a alternatif olarak kurulan/ 32-39), diğer siyasi partiler ( 48-55) .